Skip to main content

Pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen taloudenhoito on hyvinvoivan taloyhtiön perusta. Hyvin huolletussa yhtiössä tehdään jatkuvasti pieniä remontteja sen sijaan, että jäätäisiin vihellellen odottamaan isojen remonttipommien syntymistä. Suomalaisilla on kiinteistöissään kiinni valtava määrä kansallisvarallisuutta, jonka suojeleminen on kaikkien yhteinen tehtävä.

Taloyhtiöiden talousongelmat ovat tätä päivää

Viimeaikoina on puhuttu yhä enemmän talousongelmiin ja konkursseihin ajautuneista taloyhtiöistä. Useimmiten tämä johtuu taloyhtiön kunnossapidon laiminlyömisestä sekä osaamattomasti hoidetusta taloudesta. Tällaisissa taloyhtiöissä asuntojen arvot romahtavat, asunto-osakkeiden omistajille jää velat käteen ja lopulta asunnot ovat tyhjillään, kun rakennus hajoaa, eikä rahaa tarvittaviin korjauksiin saada edes pankista lainaamalla. Puhutaan liian suureksi kertyneestä taloyhtiön korjausvelasta.

Taloyhtiön korjausvelka tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä investoinnin määrää, jolla katetaan kaikki tulevat korjaustarpeet, joilla taloyhtiön rakennukset saadaan kunnostettua hyvään kuntoon. Etenkin 60- ja 70-luvun kiinteistöille saattaa Suomessa olla kertynyt korjausvelkaa, mikäli taloyhtiössä ei olla tehty tarvittavia remontteja ajallaan. Tämä saattaa vahinkojen sattuessa heikentää kiinteistön vakuutuksesta saatavia korvauksia sekä mahdollisuuksia saada lainaa tarvittavien remonttien rahoittamiseen.

Korjausvelka tarkentuu kunnossapitotarveselvityksessä

Taloyhtiön hallituksen on asunto-osakeyhtiölain velvoittamana laadittava yhtiökokoukselle kunnossapitotarveselvitys, josta käyvät ilmi taloyhtiön tulevat korjaustarpeet. Kuntoarvion pohjalta taloyhtiölle laaditaan järkevä suunnitelma ja realistiset kustannusarviot tuleviin korjaushankkeisiin kymmenen vuoden aikaikkunassa. 

Järkevän suunnitelman laatiminen on tärkeää, jotta saadaan estettyä olemassa olevien vaurioiden laajeneminen ja toisaalta ehkäistä uusien vaurioiden syntyminen. Tämä on taloyhtiön tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeä vaihe, mutta samalla myös valtava potentiaalinen kompastuskivi.

Korjausvelan purkaminen alkaa hyvällä suunnittelulla

Olemme vuosien aikana törmänneet monesti tilanteeseen, jossa sinänsä tarkasti ja asiantuntevasti laadittu kunnossapitotarveselvitys meinaakin osoittautua taloyhtiön pelastamisen sijaan viimeiseksi naulaksi taloyhtiön arkkuun. Tämä johtuu siitä, ettei lähes konkurssikypsän taloyhtiön korjaustarpeita suunnitellut taho ole osannut ottaa huomioon korjausten todellista tärkeysjärjestystä tai menetelmiä, joilla korjaukset toteutettaisiin kaikkein kustannustehokkaimmin. 

Esimerkiksi putkiremonttien osalta ollaan totuttu perinteiseen tyyliin, jossa kaikki putket menevät kerralla vaihtoon, rakenteet revitään auki ja samalla vaihdettavaksi menevät niin asukkaiden kylpyhuoneet kuin talon kaikki sähköjohdotkin. Jos rahaa on kylliksi, tällainen kertarysäys on toki mahdollista toteuttaa, mutta kun varat ja vakuudet ovat tiukilla, ei näin suuriin investointeihin ole edes mahdollista saada lainaa. Tällöin kalliin korjaussuunnitelman tekeminen on mennyt täysin hukkaan.

Pyrimmekin aina viestimään isännöitsijöille ja taloyhtiöille, että oikea hetki aloittaa yhteistyö kanssamme on silloin, kun kunnossapitotarveselvityksen tekeminen alkaa. Saneerauksen asiantuntijoina näemme heti, mitkä korjaustarpeet ovat akuuteimmat, mitkä menetelmät ovat kustannustehokkaimmat ja kuinka kaikki tarvittavat korjaustyöt ja myös ennaltaehkäisevät toimenpiteet saadaan palasteltua niin, että taloyhtiön talous kestää. Meidän prioriteettimme on auttaa taloyhtiötä pääsemään talouskurimuksestaan ja tarjoamaan hyvä, turvallinen ja arvonsa säilyttävä koti kaikille asukkaille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Taloyhtiön elpyminen alkaa sisältä päin

Kun taloyhtiön korjausvelka on suuri ja tarvittavien toimenpiteiden lista pitkä, voi tilanne vaikuttaa alkuun mahdottomalta selättää. Herää kysymys, voiko pommitalo oikeasti vielä tervehtyä, vai ollaanko väkisin taloyhtiön saattohoitovaiheessa. Kokemuksemme mukaan erittäinkin vaikeasta tilanteesta on mahdollista nousta, kun suunnitelmat laaditaan järkevästi ja realistisesti. Tällöin taloyhtiön elpyminen tapahtuu maltillisesti, mutta varmasti. 

Yleensä tapauksissa, joissa korjausvelkaa on paljon, talo voi huonosti sekä sisältä että ulkoa. Tällöin voisi taloyhtiön houkuttelevuuden kannalta olla mielekästä kunnostaa ensin rapistunut julkisivu, mutta todellisuudessa talon hyvinvointi lähtee sisältäpäin. Siksi korjaaminen tulisi aloittaa talotekniikasta kuten viemäriputkista.

Kustannustehokkaalla ja järkevällä remontoinnilla rahat riittävät

Taloyhtiön lvi-saneeraus on kallis investointi, ainakin jos se tehdään perinteisin menetelmin. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa eikä asukkailla mahdollisuutta teettää putkiremonttia, jossa kaavamaisesti kaikki menee vaihtoon, rakenteet revitään auki ja asukkaat joutuvat kuukausiksi evakkoon. Meille onkin alusta asti ollut tärkeää kehittää ja tarjota myös vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa lvi-saneerauksia. Tärkeintä on löytää kullekin taloyhtiölle parhaiten sopivat ratkaisut.

Kilpailuetumme on ehdottomasti vahva viemärisukitus-osaamisemme. Tämä on menetelmä, jolla taloyhtiöiden ja omakotikiinteistöjen putkiremontit toteutetaan järkevästi ja kustannustehokkaasti. Sukittaminen antaa mahdollisuuden paloitella lvi-saneeraus pienempiin osiin ja pidemmälle aikavälille, josta erityisesti talousvaikeuksista kärsivät taloyhtiöt hyötyvät merkittävästi.

 

Jos haluat jutella järkevästä korjausvelan purkamisesta tai tarvitset apua lvi-saneerauksen suunnittelussa, ole yhteydessä meihin. Olemme paras kumppani kaikenkokoisten kiinteistöjen kaikenlaajuisissa saneeraushankkeissa.

Ota yhteyttä!
Jätä tarjouspyyntö

Mikä on viikon ensimmäinen päivä?