Skip to main content

Vuonna 2023 konkurssiaalto hyökyi suomalaisyritysten yli pyyhkäisten mukanaan pitkälti yli 3000 yritystä. Joukossa oli noin 780 rakennusalan yritystä ja mediakin nosti harvinaisen syvään kurimukseen sukeltaneen rakennusalan otsikoihin useamman kerran. Ympäri Suomen havahduttiin uudisrakentamisen totaaliseen pysähtymiseen ja sen ankariin vaikutuksiin paitsi tuhansien yksittäisten ihmisten elämään, myös yhteiskunnallisesti.

Kaikkien viime vuonna konkurssiin asetettujen yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on parin miljardin euron luokkaa. Pelkästään marraskuun 2023 konkurssit veivät Suomesta mukanaan yli 2100 henkilötyövuotta, koko vuoden ajalta luku on aika paljon karumpi. Kärkipäässä konkurssitilastoja keikkuu useita rakennusalan yrityksiä, joista muutamat olivat jopa sadan miljoonan liikevaihtoa tekeviä yhtiöitä. Kaikki tämä lohkaisee luonnollisesti ison loven myös valtion verotuloihin. Kun näitä lukuja ynnää yhteen, ymmärtää valitettavan hyvin, miksi puhutaan rakennusalan ahdingosta ja sen vaikutuksista laajemminkin kuin mitä yksittäisten yritysten satunnainen katoaminen yrityskentästä tarkoittaa.

LVI-ala elää rakentamisesta

Jotta voidaan tehdä LVI-töitä, tarvitaan rakennuksia. Jos ei rakenneta uutta, ei myöskään saada uusia LVI-kohteita. Tämän vuoksi vuoden 2023 rakennusalan ahdinko vaikutti ja vaikuttaa vielä pitkään myös LVI-alaan. Työt ovat vähentyneet merkittävästi. Myös taloudelliset haasteet ovat osuneet useaan LVI-alan yritykseen, kun aliurakkana rakennusfirmoille töitä tehneet LVI-yritykset ovat menettäneet työmaita tai jääneet ilman palkkiota jo tehdystä työstä.

LVI-ala on kuitenkin siinä mielessä onnellisessa asemassa, että Suomessa töitä löytyy korjausrakentamisen puolelta, onhan Suomen asuntokanta pitkälti juuri siinä kuuluisassa putkiremontti-iässä. Monet vanhat taloyhtiöt ovat jopa hieman pakkoraossa huoltaakseen itseään, sillä saneeraamisen laiminlyömistä seuraavat vakuutusten irtisanomiset, korjausvelan liiallinen kertyminen ja pahimmillaan koko taloyhtiön konkurssiin ajautuminen. Tämä on tietenkin tärkeää pyrkiä välttämään ja onneksi järkevällä korjaussuunnitelmalla, jossa suuressa roolissa ovat LVI-työt, se on myös mahdollista.

Asiakkaan oltava tarkkana urakoitsijan valinnassa

Uudisrakentamisen pysähtymisen seurauksena monet rakentajat ovat joutuneet siirtymään korjausrakentamisen puolelle tai keskittämään resurssejaan LVI-töihin, mikä sinänsä on oikea liike, mutta saattaa aiheuttaa ongelmia asiakaspäässä. Kun vertaillaan uudisrakentamista ja korjausrakentamista, ovat ne käytännössä kaksi eri asiaa. Korjaaminen vaatii erilaista ammattitaitoa ja kokemusta kuin uuden tekeminen. Taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden voikin olla vaikea erottaa parhaat tekijät pelkästään rahantekijöistä. Ansakuoppaa syventävät etenkin sellaiset korjausrakentamisen tai LVI-töiden puolelle siirtyneet yritykset, jotka kilpailevat hinnalla, eivät osaamisella. Taloyhtiöstä voi tuntua houkuttelevalta valita tekijäksi halvin, mikä ei valitettavasti useinkaan, jos koskaan, ole tae laadusta.

Vastuullinen hinnoittelu on avain kestävään tulevaisuuteen

Kun rakennus- ja LVI-alalla kohdataan taloudellisia paineita, kuten konkurssiaallon myötä on käynyt, voi houkutus hintojen polkemiseen olla suuri. Monet yritykset voivat päätyä tarjoamaan palveluitaan kestämättömän halpaan hintaan, mikä tuo lyhytaikaista helpotusta kyseisten yritysten työtilanteeseen, muttei turvaa yrityksen tai sen asiakkaiden pitkän aikavälin etuja. Remonttien ostajien olisikin hyvä tiedostaa, että liian alas asetetut hinnat heikentävät väistämättä työn laatua sekä yrityksen kykyä investoida tulevaisuuteensa, mistä puolestaan saattaa aiheutua asiakkaalle hankaluuksia ja ylimääräisiä kustannuksia vielä pitkään remontin toteuttamisen jälkeen.

Me uskommekin, että kestävä liiketoiminta perustuu reiluun ja vastuulliseen hinnoitteluun. Sen vuoksi emme pyri olemaan markkinoiden halvin vaihtoehto, vaan tarjoamaan parasta mahdollista arvoa asiakkaidemme rahalle. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaamme voivat luottaa siihen, että teemme työn oikein ensimmäisellä kerralla, käytämme laadukkaita materiaaleja ja ammattitaitoista työvoimaa ja suunnittelemme jokaisen kohteen toteutuksen kustannustehokkaasti. Tämä on yksi keino investoida kestävään kehitykseen, jolla varmistamme olevamme vahva ja luotettava kumppani myös tulevina vuosikymmeninä.

KVR-osaaminen paikkaa katoavaa rakennusosaamista

Vaikka rakentaminen isossa kuvassa sakkaa, tarvitaan monipuolista rakennusosaamista yhä esimerkiksi putkiremonttien yhteydessä. KVR-malli, eli kokonaisvastuurakentamisen malli, tarjoaa tässä kontekstissa ratkaisun yhdistäen LVI- ja rakennustyöt saumattomasti yhteen parantaen projektien hallittavuutta ja tehokkuutta. KVR-konsepti mahdollistaa myös kustannustehokkuuden, sillä kaikki tarvittavat työt hallitaan helposti yhdellä sopimuksella, yhden tekijän toimesta. 

Laadukas kokonaisvastuurakentaminen auttaa paitsi säilyttämään, myös kehittämään rakennusalan taitoja ja asiantuntemusta, mikä on elintärkeää ajassa, jossa koetaan suuria muutoksia ja haasteita. Myös me olemme yhtiönä sitoutuneet KVR-mallilla [linkki KVR-artikkeliin] toimimiseen ja sen kehittämiseen, jotta asiakkaillemme toteutettavat saneeraushankkeet voidaan jatkossakin toteuttaa mahdollisimman kestävästi ja kustannustehokkaasti.

Jos taloyhtiön kunnossapito mietityttää tai tarvitset apua saneerauksen suunnittelussa, ota rohkeasti yhteyttä.

Ota yhteyttä!
Jätä tarjouspyyntö

Mikä on viikon ensimmäinen päivä?