Skip to main content

Mitä syntyy, kun kaksi putkiasentajaa haluaa haastaa vanhoja pinttyneitä tapoja, uudistaa alaa, kehittyä työssään ja tehdä hommat asiakas edellä? No tietenkin Laurin ja Arin luotsaama Itä-Suomen LVI.

Nuorina miehinä Ari ja Lauri pohtivat tahoillaan, mitä sitä isona tekisi. Kouluun oli mentävä, mutta lukemisen sijaan mielekkäämpää oli käsillä tekeminen. Lisäksi tulevaisuutta piti katsoa silläkin silmällä, että töitä varmasti riittää. Niinpä LVI-ala alkoi molempien mielissä vaikuttaa hyvältä valinnalta. Vahvistusta päätökselleen kumpikin saivat kotoaan, sillä putkihommia tekivät sekä Laurin isoveli että Arin isä.

Yrittäjiksi kahdessa viikossa

Ari oli työskennellyt putkiasentajana kuusi ja Lauri yksitoista vuotta, kun miesten tiet kohtasivat heidän päätyessään töihin samalle työnantajalle. Siellä miehet työskentelivät työparina kaksi vuotta, minkä aikana alan mahdollisuudet ja haasteet tulivat yhä tutummiksi ja aikansa eläneiden toimintatapojen vuoksi halu tehdä töitä omilla ehdoilla kasvoi. Tuossa vaiheessa Lauri kuitenkin vielä ilmoitti napakasti, ettei hän koskaan ala yrittäjäksi. Mutta kuten sanotaan, vannomatta paras, sillä aika tarkalleen kaksi viikkoa noista sanoista kova halu haastaa alaa pakotti tekemään ison päätöksen. Ja yhtäkkiä miehillä oli yhteinen firma pyöritettävänään. 

Haasteita ja haastamista 

Nuoret yrittäjät kohtasivat aluksi ennakkoluuloja. Haasteita aiheutti myös yrittäjäksi hyppääminen täysin ilman pääomaa. Kaikki oli rakennettava nollasta ja saada menestymään vain omalla työllä. Nuorten yrittäjien korkea työmoraali, rohkeus haastaa alaa ja ihmisläheinen työskentelytapa tuotti kuitenkin tulosta ja Itä-Suomen LVI löysi nopeasti paikkansa alan luotettavien osaajien joukossa. 

Nuoret yrittäjät omaksuivat ketterästi parhaat toimintatavat, kehittivät niitä ja oppivat kohtaamaan kunkin asiakkaan yksilönä. Tämä on mahdollistanut ISLVI:lle järkevien ja kustannustehokkaiden ratkaisujen tarjoamisen, mikä on tietenkin asiakkaan kannalta aina paras vaihtoehto. 

Vuosien varrella ulkopuolisten ennakkoluulot ovat karisseet ja nykyisin haasteina ovat alan kova kilpailu, maailmaa mullistavat kriisit ja niiden vaikutus esimerkiksi rakennusalaan ja sitä kautta lvi-alaan. Yrittäjien henkilökohtaisesti suurin haaste on Laurin mukaan se, että kun on itse vastuussa asioista, ei ole ketään, keneltä kysyä neuvoa. Itse on löydettävä ratkaisut, työt, asiakkaat ja osaavat tekijät yrityksen riveihin. Sen lisäksi täytyy löytää myös aikaa olla jouten ja vapaalla perheen kanssa. Ari toteaakin, ettei pari lisätuntia vuorokauteen olisi yhtään pahitteeksi. Ja nuo tunnit menisivät ehdottomasti perheen kanssa aikaa viettäen. Töitä kun tulee paiskittua vuorokaudessa jo riittämiin. 

Yrittäjän monta roolia

Tylsistymään yrittäjän roolissa ei pääse, mistä pitää huolen kumpaisenkin monimuotoinen työnkuva. Lauri on yrityksen toimitusjohtaja, mikä Laurin mukaan tarkoittaa hommia siivoamisesta myyntiin, hallinnosta asiakashankintaan, henkilöstöjohtamisesta laskentaan ja tarvikehankinnoista huoneistokierroksiin. Lauri itse kuvailee työtään jatkuvaksi organisoinniksi, jossa ison osan ajasta haukkaa asiakassuhteiden hoitaminen. 

Laurille tärkeää on myös saada käyttää aikaa toiminnan kehittämiseen ja ehtiä antaa kaikille työntekijöille mahdollisimman hyvät eväät omassa työssään pärjäämiseen. Ihmisläheistä toimaria onkin kutsuttu koko firman aivoiksi ja sydämeksi, mitä Lauri ei laita pahakseen, sillä juuri niitä tarvitaan, kun toimitaan ihmisten kanssa. Kuopion toimipisteen lisäksi Lauri on päävastuussa Mikkelin ja Joensuun toimipisteistä, vaikka niissä arkea pyörittävätkin muut ihmiset.

Arin vastuulla on LVI-työnjohto, mikä tarkoittaa toimistotöiden lisäksi pyörimistä työmailla. Siellä hän käy seuraamassa hommien edistymistä ja on apuna ratkomassa mahdollisia ongelmia. Iso osa työpäivästä menee puhelimessa tai livenä ihmisiä kohdaten, mikä on itseasiassa Arin mielestä yksi työn parhaista puolista. Vaikkei Ari suinkaan ole aamuvirkku, saattaa hänet bongata toimistolla jo aamuvarhaisella. Parhaimmillaan yrittäjä on saapunut näytön ääreen jo aamuneljältä, koska haluaa hoitaa kaikki tietokonehommat ensimmäisenä alta pois ja pysyä loppupäivän liikkeellä muissa hommissa. 

Ihmiset ennen kaikkea

Molemmat yrittäjät nauttivat vapaudesta ohjata omaa työtään. Kuitenkin yrittäjyyden ja nimenomaan ISLVI:n parhaimmaksi puoleksi he nimeävät ihmiset, niin omat kuin asiakkaatkin. Yrittäjät arvostavat hienoa työporukkaansa ja kumpikin pitää äärimmäisen tärkeänä sitä, että kaikilla työntekijöillä on hyvä olla töissä. Toimitusjohtajana Lauri pyrkiikin varmistamaan, että työntekijät tuntevat työympäristön turvalliseksi. On tärkeää pystyä olemaan oma itsensä ja kokea, että voi rohkeasti pyytää apua tai tulla muuten juttelemaan, jos on tarvis. Loppujen lopuksi kaikki on yhteispeliä. 

Asiakkaiden kanssa toimiessa parasta miesten mielestä on, kun pääsee kohtaamaan niin monenlaisia ihmisiä. Yksikään asiakas tai työmaa ei ole samanlainen, mikä tuo työhön hyvää vaihtelua. Ja joka kerta on todella hienoa voida luottaa omien ihmisten tekemiseen ja olla varma, että kohteeseen jätetään projektin päätteeksi vain tyytyväisiä asiakkaita.

Mitä seuraavaksi?

Nyt miehillä on kokemusta alalta kolmisenkymmentä vuotta, josta yrittäjyyttäkin kaksinumeroinen luku. Paljon on jo tehty, mutta paljon enemmän on vielä edessä. Matkan on mahdollistanut syvä luottamus yhtiökumppaneiden välillä sekä taito hyödyntää molempien vahvuuksia. Tavoitteena tulevaisuudessa on kehittyä itse yhä paremmaksi ja löytää yhä parempia ratkaisuja asiakkaiden haasteiden ratkomiseen. Toiveena on taata kaikille työntekijöille vakaa ja turvallinen työpaikka, jossa riittää hommia jatkossakin. 

Lauri toivoo myös, että isännöitsijät ja muut putkiremonteista vastuussa olevat tahot ymmärtäisivät yhä paremmin, että asioita voi tehdä uudella tavalla ja että ISLVI on paras kumppani tähän. Lauri odottaa myös mielenkiinnolla, kuka omasta henkilökunnasta seuraavaksi kehittyy omassa työssään ja nousee tekemisessään uudelle tasolle. 

Myös maailman tilanteen normalisoituminen on kummankin yrittäjän tulevaisuuden toiveissa. Ja jos ajatellaan työuraa kokonaisuudessaan, on Arilla kaino toive. Hän haluaisi tehdä töitä terveenä, jäädä eläkkeelle hieman odotettua aiemmin ja päästä sitten hyvissä voimin nauttimaan hyvän työn hedelmistä.

Ota yhteyttä!
Jätä tarjouspyyntö

Mikä on viikon ensimmäinen päivä?